• afscheid van WSW

  3 oktober 2009

  Het is bijna zover. De koffie loopt nog en ik schrijf nu echt mijn laatste stukje. Vandaag weer van een paar mensen afscheid genomen en al mijn prenten ingepakt. Daarna ben ik naar Rosendale gelopen, een fikse wandeling voor mijn doen, even wat kranten kopen met de kunstbijlage, handig in de grote stad en wat regionale kranten waarin de Walkway Bridge prominent op de cover staat. Die wordt dit weekend geopend met dans, vuurwerk, optochten etc. Ik zal er niet bij zijn. Vandaag wel de roestige voormalige spoorbrug opgelopen bij Rosendale. Vanaf de WSW is het een zelfmoordbrug zonder railing en het hout verrot, maar van de andere kant is hij toegankelijk gemaakt voor publiek wat nog een poosje verder wil en houdt van een mooi uitzicht over de creek.  Hoge brug trouwens en dus ook een hele klim gemaakt, voel het weer in de benen. Vandaag heb ik ook de vultures in actie gezien, een verkeersslachtoffer met pluimstaart werd door 3 stuks opgeruimd.

  De koffer is deels ingepakt en de kamer bijna opgeruimd. De studio is helemaal leeg en in het huis zit alleen nog Kyla achter haar computer. Geen bonte avond meer, de wijn is op. Gisteren kennis gemaakt met de snuggie, een hit in Amerika, je kunt echt niet zonder deze winter. Kortom; koop twee van de meest goedkope plaids en naai er een soort zak van met mouwen en een gat voor het hoofd. De onderkant moet eigenlijk ook nog dicht, een soort trappelzak voor volwassenen. Kyla heeft een kant met zebraprint en de andere kant bont gestreept, een juweeltje. Met plastic bekleed is het ook een sauna waarin je kilo's kwijt raakt! Zoek maar op internet.

  Wat ik het meest zal missen is de ruimte om voor mezelf aan het werk te gaan  en vooral de continuiteit waarmee ik met mijn werk bezig kon zijn. Het contact wat je blijft houden met het onderwerp en dat je niet na een week denkt, wat was dat ook al weer en wat moet ik daar nog mee. Dat gebeurde nu ook al met kopien die voorbereid klaar lagen en die alsnog in de vuilnisbak beland zijn, maar dat was een kwestie van keuzes maken omdat de tijd ging dringen en door de overdaad aan materiaal. Ook de wandelingen dicht bij het huis waarbij ik iedere keer verassende  natuur tegenkwam met een steeds meer in herfstkleuren getooid landschap. In New York is het warmer dus daar lopen die kleuren wat achter heb ik mij laten vertellen.

  Natuurlijk heb ik jullie ook gemist en ben ik blij dat ik volgende week weer naar huis kom! Een maand is een lange tijd als je zover weg bent, maar gelukkig was er ook het mailcontact met lieve briefjes en foto's van de katten.

  Oja, voor de liefhebbers! in de krant zag ik dat Gavin Friday and friends een concert geven in de Garnegiehall a.s. zondag. Volgens mij zijn de meest goedkope kaarten al uitverkocht helaas!

  Tom een goede reis gewenst!!

  Lees meer >> | 982 keer bekeken

 • oktober 2009

  2 oktober 2009

  Het is stil hier. Bijna iedereen is of gaat naar NY voor de conference of book fair er blijft bijna niemand achter. Vandaag heb ik mijn laatste prenten gedrukt, ze liggen nu te drogen en ik heb de werktafels weer afgeruimd. Morgen ga ik alle prenten van de muur afhalen en inpakken en ik laat een aantal van de hier gemaakte prentjes achter voor de collectie van WSW.

  Het was vandaag dus vooral dag zeggen en afscheid nemen, beetje triest en het regende ook nog. Gisteren tijdens de prosecco toast met de huisgenotes heb ik  boerenbonte zakdoeken  en klompjes met verbrande molentjes cadeau gedaan. Waren ze best blij mee. De malletjes met molens om speculaasjes te maken hadden ze al van mij gekregen. Twee van hen bakken veel, Lindsay maakte iedere dag een ander brood uit de broodbijbel en Tere'z houdt het bij zoete of hartige taarten en koekjes. Vanmorgen kreeg ik bij het afscheid  een bedrukt vilt van Kristen en een etsje van Tere'z. Lief! Er valt  niet zoveel meer te doen hier, dus als het mooi weer is kan ik morgen wel een wandeling maken naar het dorp.

  Vanavond nog een drankje met Chris, de studio manager, zij heeft ongeveer dezelfde functie als ik in Alkmaar en Kyla wiens residence hier net begonnen is en in hetzelfde huis verblijft.

  In de categorie bijzondere dieren heb ik nog niet de possum genoemd, voor ons de opossum ofwel buidelrat. Het scharrelt wat langs de weg als het donker is. Ze zijn niet heel mooi, maar ik heb ook heel lieve foto's van ze gezien. Vandaag zag ik de kuifmees en een specht met een rode kop. Ook heb ik het nog niet gehad over de gieren, de vultures die hier rondvliegen als er iets dood is of gaat wellicht. Dat gebeurd geregeld langs en op de weg en soms zie je ze in grote getalen. Zondag toen ik naar de barbeque ging waren er verdacht veel in de buurt en ook de wasbeer die ik vorige week zag was er blijkbaar niet te best aan toe. Vandaar dat hij sloom de weg overstak, haalde trouwens wel de overkant! 

  Dit zal zo'n beetje het laatste bericht zijn. Misschien dat ik morgen nog even de geest krijg, maar in NY is het afgelopen. Donderdag ochtend ben ik weer vroeg in Nederland. In NY ga ik uiteraard nog wel door met foto's nemen van de bruggen  en de stad en wie weet wat allemaal nog meer.

  Lees meer >> | 803 keer bekeken

 • 30 september

  1 oktober 2009

  Echt de laatste loodjes hier. Vanavond viel internet weer weg, toen ben ik snel nog even een prent gaan drukken, zo gaat dat nu. Het is prettig als alles droog mee naar huis kan. Voor morgen liggen er nog wat kopien klaar en daarna moet ik mijn spullen gaan drogen, evt. signeren, inpakken, mijn kamer opruimen etc.

  Vanmorgen kwam de onderhoudsmedewerker binnen met het bericht dat de brug in Rosendale eruitzag als een weddingcake. Later weer iemand met het bericht dat de brug er toch wel erg mooi bij staat, dus even vervoer geregeld en jawel, alsof Christo was langsgeweest. Lange wapperende doeken in vieze kleuren geel, blauw en bruinig. Nog snel wat foto's gemaakt en daar vanavond mee aan de gang gegaan. Lukte niet helemaal want ik moest punt op punt drukken en het kwam er nogal op aan. Volgende keer anders aanpakken. Je blijft leren.

  Technische informatie

  In Alkmaar maakte ik mijn gum transfers op de lithopers en had daar het hele proces op voorbereid. Hier werk ik op de etspers. Het is een pers die je hoger in kunt stellen zodat er dikkere platen tussendoor kunnen zonder dat je de rol moet opkrikken. Je kunt de afstand heel nauwkeurig afstellen, handig. Op de plaat ligt een stuk perspex met daaronder lijnen horizontaal en verticaal, zodat je dat niet zelf steeds hoeft af te tekenen. Plaat vuil, doekje erover en klaar. Voor de transfers gebruik ik nog een extra stukje perspex waarop ik mijn kopietje laat liggen tijdens het invochten, inrollen en afdrukken. Bovenop het vilt ligt nog een groot stuk rubberdoek, vind ik wel prettig, het is wat stug en schuift niet. Als de prenten gedrukt zijn dan leg je ze tussen de blotters, een dik soort vloeipapier wat goed absorbeert en waar je prenten mooi plat van worden. De inkt geeft er niet op af. Ik zal er een stukje van meenemen, want blotters zijn echt handig. Er moet wel een zware plaat op liggen. De inkten hier doen het prima,(soepele inkten van Faust) weinig lijnolie erdoor, wel easy wipe en de magnesiumpoeder heb ik helemaal niet gebruikt.

  In de zeefdrukruimte staan hele grote tafels, waarop ook textiel bedrukt kan worden en een handig t-shirt of tassendruktafeltje. Het personeel hier bestaat uit een heel groot team van voornamelijk vrouwen die hier w.s. allemaal vier dagen in de week werken.

  De staff bestaat al uit 9 mensen en de meiden bij mij in huis lopen een soort van stage tegen een geringe betaling. Ze zijn allemaal enthousiast en werken als het moet tot diep in de nacht door. Ze hebben aardig wat technische kennis in huis, maar komen zelf nauwelijks aan eigen werk toe.

  Volgende week gaan Ann en Tana naar Darmstad. Dat is toch ook toevallig! Er is een evenement waarbij kunstenaarsboeken worden tentoongesteld in het grafisch museum aldaar. Er is hier een enorme collectie. Ik heb ze gezegd dat Alkmaar slecht 4 uur met de trein  is vanuit Darmstad, dus wie weet komen ze even langs. Omdat de meisjes morgen naar New York gaan voor 4 dagen, ook met kunstenaarsboeken, willen ze nu nog even een toast op mij uitbrengen dus ik zet er zo een punt achter. Momenteel worden er nog visitekaartjes gedrukt op de degelpers, die moeten morgen mee.

  Lees meer >> | 940 keer bekeken

 • week 4

  29 september 2009

  De laatste week hier gaat in. Het weer is hier heel vaak erg mooi, maar zaterdagavond begon het te regenen en dat bleef het doen tot zondagavond laat. De barbeque verregende dus wat, maar kon evengoed doorgaan. Henk en Maria wonen in een een groot huis, een voormalige brandweerkazerne waar genoeg mensen binnen kunnen vertoeven. Het was ooit een bouwval, maar door Henk erg mooi gerenoveerd. Het was een geslaagd feestje met een heleboel lekker eten, ook voor de vegetarier. Helma en ik bleven in Kingston slapen.

  Helma haar werk zit erop, ze was hier ook al een week eerder dan Marit, Pe en mij. Haar object van blue stone is geplaatst in de beeldentuin in Woodstock. Vandaag is ze naar New York vertrokken om daar deze week door te brengen en vakantie te houden. Ik werk natuurlijk nog erg hard door! Vanmorgen scheen de zon weer en Henk wilde mij naar de overdekte houten voetgangersbrug brengen waar ik al veel over had gehoord. De moeite waard, dit was weer een totaal andere brug dan alles wat ik al gezien heb. Het was een vrije dag voor Henk die normaal op maandag voor de klas staat en we besloten om nog wat rond te rijden naar New Paltz, de bergen tegemoet. Mooie vergezichten en daarboven al meer roodgekleurde bomen dan beneden. Wat ik geweldig vond waren de velden vol grote, oranje pompoenen, waartussen vanwege halloween, ook de nodige vogelverschrikkers stonden. De pompoenen lagen er groots bij en nadat we al een veld zomaar voorbijgereden waren, gevraagd of we de volgende keer konden stoppen. Dat gebeurde gelukkig ook. Daarna werd ik weer naar Rosendale gebracht om te werken.

  Als ik geen uitjes heb dan vertoef ik  zoveel mogelijk in de studio om door te gaan met de gum transfers. Ik ga gestaag door met kleine meerkleurendrukken op handgeschept papier. Tot en met vrijdag werk ik hier, zaterdag vertrek ik richting Kingston waar Pe zijn laatste presentatie doet en zondag stap ik daar op de bus naar New York, waar Marit al in zit als het goed is. Begin ook wel toe te raken aan de stad waar ik al zoveel over gehoord heb. Leuk om daarmee af te sluiten in ieder geval.

  Lees meer >> | 795 keer bekeken

 • 26 september

  27 september 2009

  Internet lag er helemaal uit hier, eerst alle computers in de studio en langzaam maar zeker stopten de draadloze er ook mee. Na praktische aanpak door 1 van de huisgenotes is het nu weer hersteld, hoera! Je kunt bijna niet zonder hier, met dank aan Kyla!

  Veel in de natuur geweest deze week en dat is te voelen ook. De muggen wisten mij weer te vinden ondanks voorzorgsmaatregelen. Marit, Pe en ik hebben een berg beklommen in de Catskill mountains. Niet de top bereikt want we moesten voor donker weer terug zijn. Mooi excuus voor mij, want de klim viel me behoorlijk zwaar. Weinig dieren daar, ook dat viel tegen, maar het bos was mooi. Vond een bundeltje wespenpapier dat uit een boom was gevallen. De volgende dag hebben we onze tentoonstelling in de Suny Ulster gallery weer opgeruimd en vandaag heb ik weer wat in de studio gewerkt na een wandeling hier in de buurt. Ik ging er even uit en zag een route gemarkeerd door plastic strikjes. Ben ze maar gaan volgen en moest soms dwars door de struiken. Het was een wandeltocht langs een aantal ruines. Niet spectaculair, maar behalve een paar restanten van oude stenen huizen, misschien wel de Hollandse huizen, kwam je ook op heuvels met ingestorte huisjes waar de koelkasten en andere metalen restanten achtergelaten waren. Je ziet geregeld allerlei oude, roestende  huisraad. Ruimte genoeg hier! Curieus tochtje in ieder geval en daarna heb ik alle kleren moeten ontdoen van plakkende en prikkende zaadjes.

  Dit weekend is er een garlic festival in Woodstock. Ieder weekend is er wel een festival hier, maar nu betreft het de knoflook. Een groot festijn waar dus veel knoflook gegeten wordt. Ik heb al een paar maal knoflookijs horen noemen als specialiteit. Ik persoonlijk kan me er niet veel bij voorstellen. Kan het slechts met mate waarderen. Het is ook appelpluktijd. De huisgenotes zijn wezen plukken, grote rode, lekkere frisse appels. Een hele tas vol voor maar 3 dollar en als je ze van de grond raapt slechts de helft van de prijs. We hebben dus al appeltaart gegeten, appelsalade, er is zojuist appelbutter gekookt, een soort jam en de tas is nog niet leeg. Het hele huis ruikt naar appel en de vloer plakt ervan.

  Er wordt ook gewerkt op de artfarm, een boerderij waar een stuk land door de studio wordt gebruikt om planten te verbouwen waar papier van gemaakt gaat worden. Het was steeds prachtig weer hier, dus het was lekker om buiten te werken. Sinds gisteren is het het stukje kouder geworden en de bomen weer wat roder.

  Vandaag een e-mail ontvangen met prachtige foto's van mijn katten en kittens. Ik mis de katjes. Verder wil ik van deze blog gebruik maken om mijn broer Gertjan te feliciteren en Jos die allebei jarig zijn, maar waar ik geen e-mail adres van heb. Proficiat heren!

  Lees meer >> | 776 keer bekeken

 • in de natuur

  24 september 2009

  Grappig dat sommigen meteen van alles op gaan zoeken over de bever als ik mij iets afvraag. De bevers lieten zich niet zien, maar  Pe en ik hebben vandaag weer veel nieuwe dieren ontmoet. Direct toen we aankwamen was er de rode kardinaal, een vogel in een mooi jasje en toen we dachten dat we alles hadden gezien vloog er een grote uil voor ons over het pad en bleef vanuit een boom naar ons zitten kijken tot we te veel in de buurt kwamen. Pe heeft hem mooi op de foto. Tussendoor zagen we slangen, slapend in de boom of onder een struikje tot wij ze stoorden, een enorme kikker met een lijf van minstens 15 cm. en een brede bek  of wel de breedbekkikker, schildpadden op de boomstam in het water, een grote soort ijsvogel de 'belted kingfisher' en een groene reiger. Het is inmiddels opgezocht. Eenmaal weer terug in de studio stak er een wasbeer over de straat. Ik heb z'n kont op de foto, maar toen ik hem van dichtbij wilde fotograferen werd ik gewaarschuwd dat ze lelijk kunnen bijten en heb ik het er maar bij gelaten. Hier en daar beginnen de bomen al rood te kleuren, het lijkt erop dat we er toch nog iets van gaan meepikken. De laatste tijd is het droog en prachtig weer, maar eerder deze zomer heeft het hier veel geregend.

  Gisteren de presentaties gehad, dat ging allemaal voorspoedig voor het eigen publiek. Er worden mooie dingen gemaakt. Zelf ben ik met mijn kopieen aan het stoeien en gebruik mooi geschept papier om afdrukjes te maken. Steeds in kleine oplages op klein formaat. Ben ook met kleur bezig. Ik houd me dus nog steeds met de gum transfers bezig en heb weer iets bijgeleerd; als je shellac op de achterkant smeert, blijft de kopie langer goed en bruikbaar. Shellac wordt hier aangelengd met alcohol i.p.v. spiritus bij ons.

  Morgen w.s. een wandeling in petto en vrijdag de tentoonstelling in Suny Ulster weer opruimen. Zondag een barbeque bij Henk Dijk en zijn vrouw Maria in Kingston en tussendoor ook gewoon aan het werk hoor!

  Lees meer >> | 709 keer bekeken

 • week 3

  23 september 2009

  Week 3 alweer. De tijd gaat inderdaad snel, ik ben op de helft van mijn verblijf in Amerika. In afwachting van de 'slide night' die begint om half acht nog even wat aan mijn blog doen. We zijn hier momenteel met 4 artists in recidense en vanavond laten we allemaal zien waar we mee bezig zijn middels beelden en de nodige uitleg; Allison de papiermaker, Kris de keramiste, Kyla gaat een boek maken en een aantal van mijn prenten van de site worden getoond, mijn nieuwe werk hangt inmiddels in de werkruimte beneden. Op de site van WSW kun je iets van ons werk zien.

  Momenteel gaat er hier een sirene af even verder om de hoek. Een hels kabaal wat de maandelijkse oefening op maandag om 12.00 uur in geluidssterkte overtreft. De eerste keer dat ik ermee geconfronteerd werd was gedurende mijn 2e nacht hier om 1.00 uur. Ik werd er nogal onrustig van, denkend aan de procedure die je in Nederland dient te volgen. Mijn bed uit, naar buiten kijken of ik vuur zag en vooral goed ruiken. Ramen en deuren waren reeds dicht . Niemand anders in huis leek het te horen, er werd tenminste niet gereageerd dus ik bleef nog een poosje waakzaam voor het geval dat, tot ik weer in slaap viel. Om 5 uur gebeurde het weer en ook toen was ik blijkbaar de enige die er wakker van werd. De volgende dag hoorde ik dat het een normaal alarm is om de vrijwillige brandweer in een klap in te schakelen en dat ik verder gewoon mag blijven liggen. Prettig!

  Zaterdag was ik in Kingston om 'Vallicht'  van Pe te bekijken. De video is al geregeld vertoond in Alkmaar, maar ik heb gewacht tot het eindelijk in Amerika te zien zou zijn en het was de moeite waard. Het was gedurende twee dagen te zien in een loods aan de haven waar allerlei oude boten lagen  die ook te bezichtigen waren. Goeie plek, maar moeilijk te vinden. In Kingston tevens nog een paar oude roestige bruggen op de foto gezet.  Na de presentatie van Pe en een mexicaanse maaltijd was er niet meer de energie om nog naar Marit in Phoenicia te gaan wat toch een uur rijden is.

  Zondag was er het gala, tevens veiling, maar dat had ik pas later in de gaten. Zoals gezegd op een mooie lokatie in de bergen, met een hooggelegen meer. Grote marmotten liepen over het gras daar en ik heb slechts een klein stukje van de omgeving gezien voordat het gebeuren binnen begon. Er moest geld worden ingezameld voor nieuwe recidencies. Dat lukte, maar ze hadden op meer geld gehoopt. Verder heb ik er niet veel over te melden, ik heb niets gekocht.

  Maandag weer prenten maken en omdat  's avonds internet eruit lag en de printer het niet deed kon ik niet zoveel doen. Even mijn Nederlandse collega's in de omgeving gebeld om wat af te spreken, en daarna met mijn huisgenoten vertoefd. We zijn inmiddels met 5 in het huis. Het word steeds drukker!

  Mijn moeder werd 85 jaar maandag en ik had al een berichtje gestuurd, maar nogmaals proficiat moe!! ik heb er zeker aan gedacht, maar bellen is geen optie hier. Hoop dat de bloemen mooi zijn!

  Straks beginnen we als eerste met mijn show, ben benieuwd of er veel mensen komen behalve de collega's hier. Hoop dat ik vannacht lekker slaap want als het goed is gaan we morgen wandelen bij de beverpoel om 7.30 uur. Vroeg uit de veren dus. Houden bevers eigenlijk van uitslapen?

  Lees meer >> | 774 keer bekeken

 • 18 september

  19 september 2009

  Twee dagen veel gewerkt, meerdere prentjes gedrukt en na het werk wat gewandeld in de omgeving hier, even een frisse neus halen. In de avond zit ik steeds een paar uur achter de computer. Het is leuk om jullie reacties of email te ontvangen.

  Gisteravond met een aantal meisjes naar Kingston geweest. Er speelde muziek in de Keegan ales. Een paar bandjes uit de regio waarschijnlijk. Het bier werd getapt in grote glazen potten, naar het schijnt een traditie om zelfgebrouwen dranken te presenteren, schuimen deed het  niet, maar smaken wel. Op tafel stonden zoute doppinda's, die had ik nog niet eerder gehad. Het was in ieder geval gezellig. Dit was tevens de eerste gelegenheid waar ik rokers ontmoette, voor wie het nog niet wist, ik ben sinds 7 september gestopt en het kost me geen enkele moeite want niemand rookt hier.  De paar collega's die daar gingen roken doen dat niet in de WSW.  Het zijn gelegenheidsrokers blijkbaar.

  Morgen ga ik naar Kingston alwaar Pe een presentatie van Vallicht heeft en daarna gaan we door naar Marit, ook die heeft een presentatie  evenals Helma. Je moet keuzes maken dus ik kan niet overal naartoe en ben ook afhankelijk van vervoer.

  Op zondag is er een gala georganiseerd door WSW om geld bij elkaar te sprokkelen voor residencies. Het vindt plaats op een speciale lokatie bij New Paltz, in the Mohonk house. Een prachtige omgeving waar ook van alles te doen valt voordat het diner aanvangt. Er is een bekende kunstenaar bij aanwezig; Mary Frank en het lijkt dat er ook van alles te koop wordt aangeboden. De galajurk aan dan maar!

  Tussendoor worden er geregeld foto's gemaakt van bruggen, dieren en de mooie natuur hier. Deze blog geeft niet de gelegenheid daar iets van te laten zien, maar wie dat wil kan het later aanschouwen als ik weer terug ben.

  Lees meer >> | 854 keer bekeken

 • 16 september

  17 september 2009

  Al weer lang bezig op de computer vanavond. De brug bij Poughkeepsie gisteren  was lang en hoog, het uitzicht erg mooi. Helaas wat de brug juist mooi maakt zat onder de betonnen vloer en we mochten absoluut niet over het randje kijken. Het was bijzonder aardig dat ze dit voor mij georganiseerd hadden en er valt genoeg moois te zien.

  Overdag hou ik me vooral bezig met drukken van prenten. De foto's die ik maak kan ik hier uitprinten en kopieren en de kopieen gebruik ik om prenten te maken. Ik beperk me tot een kleiner formaat en probeer verschillende dingen uit met wisselend resultaat. Gum transfers kun je ook inrollen met een rollertje als de inkt zacht genoeg is. Easy wipe erdoorheen slaan, dat helpt en het gaat iets sneller dan alles stempelen met een sponsje en je houdt de handen schoon!

  Lees meer >> | 833 keer bekeken

 • week 2

  15 september 2009

  Oppassen met wat ik doe, want zojuist klikte ik alles weg zonder te hebben opgeslagen. Hier is het nog 14 september, ookal zegt exto dat het al 15 is. Het tijdsverschil is toch meer ingrijpend dan ik dacht. Vannacht eindelijk eens goed geslapen en niet al te vroeg wakker, denk dat ik nu over mijn jetleg heen ben. Ik dacht dat ik die pas terug in Nederland zou krijgen.

  Gisteren met z'n allen naar Marit in de Catskill mountains, naar het plaatsje Phoenicia. Het was mooi weer en talloze glanzende Harley's waren uit de schuur gehaald voor een tochtje. Een gehucht van niets dat Phoenicia en er hing een bijzonder sfeertje. Evenals in Woodstock wonen er veel hippies. Hippies eten gezond en trommelen voor vrede iedere zondag en als de grote brug geopend wordt gaan ze dansen om hem te zegenen. Misschien ook iets voor de opening van de Friese brug in Alkmaar hadden wij bedacht.

  Een kleurrijk gebeuren daar en met de vele opvallende billboards een nogal kitscherig geheel. De wandeling die wij maakten was vrij kort, maar het klimmen viel me tegen. Helma had de broekspijpen in de sokken, want ze had  gehoord over slangen. Het enige dat we tegenkwamen was een hert dat een poosje met ons opliep en de beren waar iedereen het over heeft lieten zich weer niet zien.

  Vandaag gingen Pe en Jan naar New York. Jan vertrekt daar weer vandaan deze week, dus gisteren afscheid genomen van Jan.

  Nog een paar bijzondere dieren te vermelden; een kolibri of hummingbird die gisteren op een paar meter afstand van mij, voor de bloemen zweefde. Komen hier veel voor. Eerst denk je dat het een groot insect is, maar het is een piepklein vogeltje. Kleine kikkers zijn er ook. 's Avonds klimmen sommigen buiten tegen het hor aan om de insecten te eten. Ziet er leuk uit van binnenuit. Nuttige dieren zijn het want te lang stil staan of zitten buiten heeft me de nodige insectenbulten opgeleverd. Kleine rotmugjes die het vooral op gezicht en armen voorzien hebben. Er valt niet tegenop te smeren of spuiten en de bulten zijn 10 keer zo groot als het beest zelf.

  Morgenmiddag gaan we de grote brug op dus dat wordt weer veel foto's maken.

  Lees meer >> | 827 keer bekeken

 • Meer blogs >>